Vrienden van de Kerstgroep

Nederland

Ondertekening van de nieuwe statuten door de voorzitter Nelly Vellinga-Geerlings, secretaris Jan van Hulst en Notaris van der Veer te Rumpt.

Bestuurswijziging: Gerdie Bade- van der Weerd treedt aan als nieuw bestuurslid.


Elf leden van de vereniging maken onder leiding van Anita Lankhuijzen, na 10 jaar, weer een reis naar Napels.

Drie leden van de vereniging nemen deel aan de viering van 100 Jahre Verband Bayerischer Krippenfreunde in Ichenhausen.

Waren een aantal leden van de vereniging aanwezig bij de boekpresentatie "Ik ben de stal" een naslagwerk over de Kerstgroepenverzameling van pastoor van Oss.

Bestuurswisseling: Nelly Vellinga-Geerlings volgt Timothy Bottema-van den Haak op als voorzitter.

Twee leden van de vereniging nemen deel aan de Krippenbaukursus van het Verband der Krippenfreunde Belgiens in Krippana.

Overlijdt ons lid Cornelis (Cees) Mooij. Hij werd al lid van de vereniging in 1993.

Overlijdt ons lid Jorie Ronde-de Wit. Was gedurende een aantal jaren secretaris van de voormalige afdeling Noord-Holland en betrokken bij de vereniging.

 

Ons lid Ben Peters overlijdt. Hij was één van de mede oprichters van onze vereniging.


Één van onze leden loopt mee met de Driekoningenvoettocht van 't Goy via Houten naar Bunnik.

Ons lid, Gustel Hertling, viert het 20-jarig bestaan van  "Gustels Krippen-und Bibelwelt" in Waldbreitbach.

Ida en Peter Diemer ontvangen het ereteken met oorkonde van de UN-FOE-PRAE.
 

Ons zeer betrokken lid Jan Delemarre overlijdt. Hij was secretaris van de voormalige afdeling N-H in de periode 1995-2005.

Bekendmaking dat het 21ste Weltkrippenkongress zal plaatsvinden in de Euregio Maas-Rijn van 15 t/m 19 januari 2020 in Aken.
De organiserende verenigingen zijn: Rurdorfer Krippenfreunde, Association Belge des amis de la crèche en "Vrienden van de Kerstgroep" - Nederland.
        

Lees meer: 21 oktober 2016

25 leden van de vereniging nemen deel aan het 20ste Internationale congres in Bergamo, Italië

Ons zeer betrokken lid Piet Wijnker overlijdt. In 1993 was hij één van de medeoprichters van de Vereniging. Van 1995 t/m 2001 voorzitter van de toenmalige afd. N-H.

Ons betrokken lid Jo Custers overlijdt. Hij was de trotse eigenaar van Museum  "La Maison des Santons"

Leden van de vereniging maken en bakken hun eigen tegel in Potterie Jacobsladder te Milsbeek.

Bestuurswijziging: Peter Diemer verlaat het bestuur na 9 jaar penningmeesterschap. Haddo Hans Hilbers neemt deze taak over. Frans van Empel treedt aan als nieuw bestuurslid.

Twee leden van onze vereniging zijn aanwezig bij het 20-jarig jubileum van de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden met als thema "De Kerststal als erfgoed" in Antwerpen.

                                                                                     

Twee leden van onze vereniging nemen deel aan de 8ste conventie van de Friends of the Crèche (USA/Canada) "The Lone Star" Houston.


 

Ontmoetingsdag in het Rijksmuseum Amsterdam met lezing van Iris Ippel over de Kerstwieg. En een bezoek aan de Kerstwieg uit ca. 1510, die in het museum staat.

Rijksmuseum 2Rijksmuseum 1

90 jaar KfRW

Drie leden van de vereniging nemen deel aan de viering van het 90-jarig bestaan van de Landesgemeinschaft der Krippenfreunde in Rheinland und Westfalen e.V. in Haus Overbach / Jülich.

Ida Diemer - van der Lugt wordt in Bergamo, Italië, herkozen tot secretaris van de UN-FOE-PRAE.

Nelly GeerlingsBestuurswijziging: Nelly Vellinga - Geerlings wordt tot lid van het bestuur gekozen.

Driedkoningen wat een wereldfHet klankbeeld "Driekoningen wat een wereldfeest" wordt door de Stichting tot behoud van erfgoed rond Kerst - Nederland aan de jubilerende Vereniging "Vrienden van de Kerstgroep" - Nederland aangeboden.

20 j tentoonst20- jarige jubileum tentoonstelling, "Zelf maken, zelf gemaakt", van door de leden gemaakte Kerstgroepen en - stallen in het Heiligenbeeldenmuseum Kerk op de Kranenburg bij Vorden. (Afb. borduurwerk Stien van Wissing-Aarns)

De president, Johann Dendorfer, van de internationale vereniging UNiversalis FOEderatio PRAEsepistica reikt een oorkonde uit voor het 20-jarig bestaan van de Vereniging. 

Oorkonde UFP 1 Oorkonde UFP 2

VloeistofpenVieren wij ons 20-jarig jubileum in het Heiligenbeeldenmuseum Kerk op de Kranenburg bij Vorden. Met als thema "Zelf maken. zelf gemaakt". Alle leden ontvangen een vloeistof gevulde pen waarin de Driekoningen naar de stal lopen.

3K TilburgVijf leden van de vereniging  nemen deel aan de "Studiedag Driekoningen hier en elders in Europa" in de raadszaal van het gemeentehuis te Tilburg. 

Kleien met Cor de GrootElf leden van de vereniging maken onder de bezielende leiding van Cor de Groot in Kruiningen een Kerstgroep van klei. Inclusief de daarbijbehorende herders en koningen. Onder het thema "Zelf maken, zelf gemaakt" zal deze Kerstgroep aan de 20 jarige Vereniging worden aangeboden.

DK 850 jaar in KeulenTwee leden, van de vereniging, zijn aanwezig bij de feestelijke herdenking van het feit dat 850 jaar geleden de relieken van Drie Koningen naar de Dom van Keulen zijn gebracht.

Ons oudste en zeer betrokken lid Riet Koot overlijdt.Riet Koot

Bestuurswijziging: Anne Franken verlaat het bestuur. Er hadden zich geen candidaten gemeld om haar op te volgen.

Onze website wordt door toedoen van Haddo Hans Hilbers 9-talig:Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Maltees, Pools, Portugees en Spaans.

Egmond tent.stOnze gezamenlijke tentoonstelling in de Abdij, Egmond Binnen, wordt afgesloten. In totaal hebben we ruim 4.400 bezoekers mogen ontvangen.

 

Afdeling Noord-Holland, met 30 leden, wordt opgeheven. Maar zullen nog wel twee keer per jaar proberen bijeen te komen.

Corrie WijnkerOpening door Corrie Wijnker van de eerste gezamenlijke tentoonstelling Vereniging "Vrienden van de Kerstgroep" - Nederland, Stichting tot behoud van erfgoed rond Kerst Nederland en de Abdij van Egmond in de Abdij, Egmond Binnen. 

KG FlorianopolisTwee leden van de vereniging nemen deel aan de viering van het 40-jarig jubileum "Opbouwen van de Kerstgroep" op het 15 November Plein in het stadscentrum Florianópolis, Brazilië.

 

A Symphony of Nativities
Er nemen vier leden van de vereniging deel aan de Conventie van Friends of the Creche (USA/Canada), "A Symphony of Nativities" in Cleveland, Ohio, USA.

 

ISSNAan ons tijdschrift "DE KERSTGROEP" wordt door het ISSN Centrum Nederland een ISSN: 2215-1117 toegekend. Bij het ISSN International Centre in Parijs worden alle in de wereld toegekende ISSN's opgeslagen.

KB Den HaagOp verzoek van de Koninklijke Bibliotheek worden alle oude en nieuwe jaargangen van 'DE KERSTGROEP" opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. 

MolenZes leden van de vereniging bouwen de Sint Hubertus molen van Kleingenhout als onderkomen voor een Kerstgroep. O.l.v. Nico Dijkstra bij Truus Burgers in Beesd.

SitgesTwee leden van onze vereniging nemen deel aan het 150-jarig jubileum van De Pessebrisme Associatiu a Catalunya in Sitges, Spanje.

Hr. ReumerOns erelid, Dick Reumer overlijdt op 80-jarige leeftijd. Hij was het die, door Dfl. 500,00 beschikbaar te stellen voor de notariskosten, de oprichting van onze vereniging in 1994 mogelijk maakte.

Innsbruck19de Weltkrippenkongress in Innsbruck, er wordt door 18 leden van onze vereniging aan deelgenomen.

VoorwagenEr wordt een cursus bouwen van Foorwagens, uit het verhaal van Felix Timmermans "En waar de ster bleef stille staan ....", Bedoeïnententen en "Schwamm Krippen", gegeven door Nico Dijkstra bij Truus Burgers in Beesd.

Jan en Haddo HansBestuurswijziging: Truus Burgers en Ton de Vaal worden opgevolgd door Jan van Hulst als secretaris en Haddo Hans Hilbers voor projecten.

Radio 1 JournWe werken mee aan het Radio Journaal met Marc-Robin Visscher op Nederland 1. N.a.v. de Kerstgroepententoonstelling in het Heiligebeeldenmuseum in de Kerk op de Kranenburg bij Vorden.

TorontoTwee leden van de vereniging nemen deel aan de Internationale Conventie van de Friends of the Crèche (USA/Canada) "Childeren of the Northern Light", Toronto, Canada.

Belg.federatie 20De Belgische Krippenfreunde vieren hun 20-jarig bestaan. Een aantal bestuursleden waren bij de feestelijkheden aanwezig.

De heer Simon Kroon uit Amsterdam schrijft zich in als 150ste lid van de landelijke vereniging en 35ste lid van de afd.: NH.

Best UFPIda Diemer-van der Lugt wordt in Innsbruck gekozen tot secretaris van de UN-FOE-PRAE.

Het lidmaatschapsgeld gaat naar € 25,00 en er wordt een partner lidmaatschap ingevoerd van € 15,00.

Boekje kleurHet tijdschrift "DE KERSTGROEP" voor het eerst geheel in kleur.

Bestuurswijziging: Anne Franken zal de afdeling NH gaan vertegenwoordigen in het bestuur.

StiBEROKDe Stichting tot behoud van erfgoed rond Kerst Nederland wordt opgericht met als voorzitter Peter Diemer, secretaris Ton Rutting, pennningmeester Anne Franken en de leden Tineke Winkels en Cees Senders. De stichting krijgt m.i.v. 5 november 2010 de ANBI status en heeft een eigen website www.erfgoedrondkerst.nl  De commissie "Erfgoed" wordt ontbonden.

Mijn bijzondere KGAlle leden krijgen het boekje "Mijn bijzondere kerstgroep" met daarin 100 foto's en verhalen van leden over hun meest bijzondere kerstgroep.

PinspeldViering van ons 15-jarig bestaan in Veenendaal. Met hr. Borias als verhalenverteller. Alle 133 leden ontvangen het logo van de vereniging op Pin-speld, de 2de druk van het Museum boekje Wereldwijd en er wordt een boekje uitgegeven over "Mijn bijzondere kerstgroep".

Wim Wessels en Peter Diemer melden zich aan als contactpersoon bij de Stichting oude Kerken voor de provincie Gelderland respectievelijk Utrecht.

Meertens InstOns tijdschrift "DE KERSTGROEP" wordt opgenomen in het depot van het Meertens Instituut, onderzoekscentrum voor documentatie van Nederlandse taal en cultuur te Amsterdam.

CappuccinoDeel van het bestuur werkt mee aan het NCRV radio programma Cappuccino met Frank du Mosch op Hilversum 2.

Het Huishoudelijk Reglement wordt aangepast en de commissie "Erfgoed" wordt benoemd.

Jos LevitusJohanna Geertruida Levitus-Weppner overlijdt. Zij was één van de oprichtsters van de vereniging en maakte jaren deel uit van het bestuur.

Vier kleuren pagina's in "DE KERSTGROEP" met het verhaal over onze ledenreis naar Napels van en door Elly en Henk Koning.

FolderDe vereniging geeft een kleurenfolder uit met informatie over de vereniging.

Kerk op de KranenburgGesprek met Museum Kerk op de Kranenburg over in bruikleen geven van kerstgroepen.

Op deze ontmoetingsdag wordt er voor het eerst een verkoop tentoonstelling gehouden.

1ste Overleg bijeenkomst met de Belgische verenigingen (BeNe bijeenkomst) in Maastricht.

Bestuurswijziging: Timothy Bottema-van den Haak volgt Ida Diemer-van der Lugt op als voorzitter.
Peter Diemer volgt Truus Burgers op als penningmeester en Ida Diemer wordt benoemd tot erelid van de vereniging.

 

Ida - Tim Peter Diemer

WeertGesprek met Jacob van Horne Museum Weert over in bruikleen geven van kerstgroepen.

Ton de VaalBestuurswijziging: Ton de Vaal volgt Ria ter Horst op als secretaris, Ineke van Ee treedt af.

Bijzondere ledenvergadering met Kerstmarkt, waar 10 kunstenaars aan deelnemen. 
Alle 29 deelnemers aan de jubileumtentoonstelling ontvangen een vingerhoed met het logo van de vereniging.

Een aantal leden van de vereniging nemen deel aan een bouwcursus in Waldbreitbach bij Gustel Hertling o.l.v. Renate Ruso uit Innsbruck, Oostenrijk.

Bestuurswijziging: Berna Smit treedt af, vacature wordt niet ingevuld.

Geschenk 10 jaar VrvdKgViering 10-jarig bestaan van de vereniging met optreden van Tilburgs Byzantijns Koor. Alle 111 leden ontvangen een triplex logo. Uitgezaagd door Nico Dijkstra.

Museumboekje1ste uitgave Museum boekje met alle musea in de wereld, waar het gehele jaar kerstgroepen tentoongesteld staan.

Hradec KraloveHet 17de Weltkrippenkongress UN-FOE-PRAE in Hradec Králové, Tsjechië wordt door vijf leden van de vereniging bezocht.

PostzegelsUitgave 1ste postzegels van de vereniging één met het logo en één met de oudste kerstgroep van de Zuidelijke Nederlanden. Deze bevindt zich in het Jacob van Horne Museum te Weert.

Mevr. Dora Thijssen uit Egmond meldt zich aan als 100ste lid van de vereniging

 

Ria ter HorstBestuurswijziging: Ria ter Horst-Visser volgt Dick ter Horst op als secretaris.

Ida Diemer-van der Lugt neemt voor het eerst deel aan de vergadering van UN-FOE-PRAE in Rome.

Vosendorf10 leden van de vereniging nemen deel aan een Krippensymposium in Vösendorf vlak bij Wenen.

Bestuurswijziging: Ineke van Ee en Berna Smit volgen Jos Levitus-Weppner op als lid.

Ineke v Ee  Berna Smit

Beran RupertEerste stallenbouw cursus met 7 leden onder leiding van de Oostenrijkse Krippenbaumeister Beran Rupert bij Truus Burgers in Beesd.

Gulden euroLidmaatschapsgeld gaat van Dfl 30,00 naar € 15,00 per jaar.

Maria Elisabeth Houtzager overlijdt. Zij was een autoriteit op kerstgroepen gebied. Delen van haar verzameling worden elk jaar tentoongesteld in de Heilige Landstichting / Museumpark Oriëntalis bij Nijmegen. Zij ontving in 1982 in Nice (Frankrijk) de ere medaille van de UN-FOE-PRAE.

Bestuurswijziging: Ida Diemer-van der Lugt wordt voorzitter ad interim en Kees Klos stopt met zijn werkzaamheden als PR-man, de functie blijft vacant.

De voorzitter van de afdeling Noord-Holland, Piet Wijnker wordt opgevolgd door Anne Franken.

Piet

 Anne Franken

MailVereniging krijgt haar eerste eigen e-mail adres      vr v d kerstgroep @ freeler . nl

Hr. ReumerDick Reumer wordt benoemd tot erelid, vanwege zijn inzet en bijdrage aan de totstandkoming van onze vereniging.

75 jaar NRLWFEen delegatie van drie leden bezoekt het 75-jarig bestaan van de Landesgemeinschaft der Krippenfreunde in Rheinland und Westfalen. Mevr. Elisabeth Houtzager wordt lid van onze vereniging mede door toedoen van Thomas Ostendorf.

UN FOE PRAEDe Vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” – Nederland wordt toegelaten als lid van de Wereldfederatie van Kerstgroepvrienden UNiversalis-FOEderatio-PRAEsepistica.

 

PamplonaBerna Smit bezoekt als vertegenwoordiger van Nederland het 16de Weltkrippenkongress in het Spaanse Pamplona.

Truus BurgersBestuurswijziging: Truus Burgers volgt Ina Snaterse-de Jonge op als penningmeester.

Verzoek om als vereniging toe te mogen treden tot de Internationale Kerstgroepen Vereniging Universalis-Foederatio-Praesepistica te Rome voorgedragen door Thomas Ostendorf.(Dtsl.).

Kaars 1999Viering 5-jarig bestaan met rondvaart en lezing door Casper Staal in Catharijneconvent Utrecht. Alle 67 leden krijgen een kaars met logo van de vereniging.

De Kerstgroep omsl. kleurOmslag jubileum uitgave van ons tijdschrift “DE KERSTGROEP” voor het eerst in kleurendruk.

KrippanaUitstapje in het kader van ons 5-jarig bestaan met 15 personen naar Krippana met een rondleiding door Ria Krump voorzitter van de Association Belge des Amis de la Crèche.

Dick ter HorstBestuurswijziging: Dick ter Horst volgt Twitty Huurman-Dorland op als secretaris.

Ontmoetingsdag1ste "ontmoetings-en knutseldag" in Overveen georganiseerd door Kees Klos.

KeulenVier leden van de vereniging gaan naar Keulen, waar ze een deel van het 15de  Weltkrippenkongress bijwonen.

 

De Kerstgroep 1Het eerste tijdschrift van de vereniging wordt uitgegeven door Ida en Peter Diemer met als redactiemedewerker Onno Schellekens.

Bestuurswijziging:
Ida Diemer-van der Lugt volgt Alette Vos-Galman op als voorzitter.
Het Huishoudelijk Reglement wordt vastgesteld.
Noord-Holland wordt een afdeling van de landelijke vereniging “Vrienden van de Kerstgroep”-Nederland met als voorzitter Piet Wijnker, secretaris Jan Delemarre en penningmeester Bert Hilhorst.
Piet Wijnker 1 Jan Delemarre Bert Hilhorst

J.J.de BoerOverlijden van Jan Joris de Boer geboren 1938 in Oudijk en Pastoor van Noord Scharwoude (1984-1995). Hij was één van de mede oprichters van de vereniging.

Ida DiemerBestuurswijziging: Ida Diemer-van der Lugt wordt gekozen tot vice-voorzitter.

Logo-KGOp die dag wordt de akte van de vereniging bij de notaris gepasseerd. 
Dit is tevens datum van oprichting vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” - Nederland.

  De Statuten voor de vereniging worden vastgesteld en het bestuur wordt aangevuld met secretaris: Twitty Huurman-Dorland en PR zaken: Kees Klos.
Twitty HuurmanCees Klos

 

Tijdens de ALV in Veenendaal wordt na een stemming bepaald, dat de vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” - Nederland  zal gaan heten.

De eerste vergadering in Laren bij Alette Vos-Galman thuis in de woonkamer.

Ina Allette en Jos“De Kerstgroep” wordt opgericht met 21 leden.
Het bestuur bestaat uit;
Voorzitter/secretaris:  Alette Vos-Galman
Penningmeester: Ina Snaterse-de Jonge
Algemeen lid: Jos Levitus-Weppner
Contributie Dfl. 30,00 per jaar.